Přeskočit na hlavní obsah

SHRNUTÍ LEDEN 2021 A ZMĚNY A RESTART

 Tak Vás opožděně vítám u shrnutí za měsíc leden a také o trošku menší glose o změnách a plánovaném restartu, který si nosím v hlavě už od prosince 2020. Proběhlo u mne i pár změn, udělal jsem i jednu malou rychlou neuváženou věc, dál poctivě plnil nabízené výzkumy a tak trochu přehodnotil cestu a plán do budoucna. Jdeme na to.

1.    P2P SEGMENT

Zatím má jediná aktivně pasivní investiční činnost, kterou popisuji od začátku psaní blogu. Ze začátku to byla společnost Zonky a Mintos. 

Zonky aktuálně považuji za investice v hibernaci- výnosy a rizika jsou aktuálně nevhodné a proč tedy mít peníze zde, když jinde se zhodnocují lépe a jsou i lépe kryté. Účet mám zde aktivní, ale vyčkávám, co bude.

Mintos je už o poznání lepší volba. Jeho velké tržiště a rozmanitost dává na výběr spoustu aktiv, kde investovat. Aktivně zde hledám půjčky dle svých filtrů a pomalu se blížíme do fáze kdy budeme moci růst ze dvou souběžně investovaných půjček na tři. Minimální investice je totiž 10 Euro.

Aktuálně od nového roku spouštíme další velkou P2P platformu Bondoru. Díky přílivu pravidelných dotazníků jsme dosáhli nastaveného malého osobního milníku pro investici a to je 1000 kč. Tyto prostředky budou startovní kapitál na Bondoře. Není to moc, ale jak už jsem avizoval snad všude, díky kraji a místu, kde žiji, tak bud pracuji za opravdu malý plat, nebo v případě corona krize jsem během roku nepracoval skoro 1/4 této doby. Náklady v podobě rodiny, hypotéky na malý domek stavěný svépomocí apod. také ukrajují velkou část příjmu. Nestěžuji si naopak jsem rád, že žiju v domku se zahradou a že mám život, jaký mám. Toto je opravdu můj osobní prostor, kde si vypisuju poznámky, svou cestu a takovou malou výzvu, že to prostě zvládneme a že to jde i při malých příjmech.

 


 aktuální situace v únoru na Mintosu

 

 

2.    SEGMENT VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKŮ

Už zde v shrnutí jsem popisoval, že značná část investovaných peněz pochází nikoli z pracovních příjmů, ale právě z příjmů ostatních jako je recyklace starého papíru, skla, železa apod. a hlavně díky vyplňování dotazníků. Aktuálně se mi dokonce zadařilo vyplnit velký dotazník, za který byla odměna 450 kč. Menší pravidelné dotazníky udělají další části příjmu a to jsou peníze, které jsem většinou používal na doplnění aktiv na učtu a nebo bohužel i z části díky nim přežil třeba krátkodobě pokles příjmu díky coroně.Aktuálně vyplňuji pro 3 největší portály v čr.

3.    NEUVÁŽENOST A ZMĚNY

Co se týká té neuváženosti- kvůli koronavirových omezením a zavřením škol a dalších věcí jsme byli doma nuceni zakoupit pro kluka notebook kvůli distanční výuce. Využil jsem tedy půjčky u rodičů a zakoupil nový notebook ACER NITRO 5 za 16900 kč. Byl to tak trochu splněný sen mít zase nějaký výkonný stroj, který zvládne vše co na PC dělám- i když to zvládne cokoliv protože jen píšu blog, projíždím web a koukám na YT, mít počítač, který zvládne s přehledem tu distanční výuku bez jakéhokoliv omezení a ve finále si třeba já nebo kluk zahrát i nějakou tu hru. S odstupem času a samozřejmě pohledem investora to byla neuváženost- tyto peníze se daly krásně použít na investice, které by to opravdu hodně pozvedlo. Na druhou stranu jsem byl limitován časem na pořízení právě hlavně kvůli té distanční výuce. Každý nechť si to přebere jestli to brát jako neuváženost nebo dobrý krok.

Díky tomuto kroku jsem samozřejmě došel i do fáze, kdy a jestli vůbec bude potřeba revidovat původní plán. Leden bez práce byl dostatečně dlouhý na to najít si práci, a tento plán případně poupravit. Protože v aktuální situaci nemám moc na výběr než pokračovat v režimu, který funguje, nebudeme tedy plán nijak dramaticky měnit. Pouze v rámci situace budeme rovnoměrně dělit investiční příjmy mezi dvě P2P platformy. Plán byl jinak nastaven docela robustně. Mějte se

SI2021

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

RESTART 02.07.2022

 Tak po dlouhé odmlce jsem zpět. Měl jsem nutkání napsat zde už něco dřív, nebyla ale ještě správná doba a restart všeho byl ještě v plenkách. Teď již trošku dozrál a bude tedy čas jej začít používat.  Od konce roku se toho zase hodně změnilo a já jsem opět nucen zastavit se, popřemýšlet a překopat celý plán cesty, po které chci kráčet, úplně od začátku. Co bylo psáno a děláno doposud budiž bráno jako základní kámen, na kterém bude stát nová stavba. Stavba, která je plánována daleko lépe, efektivněji a doufám i na delší období. CO SE TEDY ZMĚNILO A PROČ RESTART? PRÁCE  Začátek roku 2022 byl ve znamení nemocenské po prosincovém Covidu. Tělo bez energie, kompletně permanentní únava, sebemenší aktivita znamenala nedostatek kyslíku. Po tomto byl návrat do práce za volant poněkud náročnější. Nejhorší bylo, že zakázky pomalu ubývaly, pravidelné smluvené jízdy byly čím dál nahrazovány jinou činností, z vedení se staly tak trochu arogantní oslíci no zkrátka v dubnu jsem jim řekl naneshledanou.

MILNÍK #1

 Tak 3.12 je to cca 2 roky, co jsem si řekl, že si začnu psát pro sebe takové osobní menší poznámky a blogísek ohledně mého investování.  Za ty dva roky jsme ušli nějakou cestičku, sem tam jsme se prodrali klestím a sem tam jsme došli ne přímo tam, kde jsme chtěli. Po cestě se stalo pár událostí, některé fajn některé méně, no a dneska jsme tam kde jsme. Při milníku by bylo dobré krom sumarizace stavu a pokroku také vytyčit další cíle případně stávající cíle revidovat- i na to příjde na závěr řada. 2019 V tomto čase před 2 roky jsem se zotavovat z pracovního úrazu a protože jsem byl už nějaký ten měsíc doma a vyhlídka byla nejistá, musel jsem se chtě nechtě začít zaobírat myšlenkou na peníze, investice a zajištění. V té době jsem pracoval za opravdu slabou mzdu jen lehce nad minimální. Jak už zaznělo v začátcích tohoto blogu, neměl jsem volný kapitál na rozjetí velké akce tak, jak to prezentují jiní drobní nebo začínající investoři na jakékoliv platformě ať formou psaného textu nebo dne

SHRNUTÍ ZÁŘÍ 2020

 Tak tu máme konec dalšího měsíce roku 2020 a s tím je opět spojena menší rekapitulace. Opět z důvodu změny práce, kdy jsem z časového důvodu musel skončit, jsem opět zde. I nadále jsem za měsíc vyplnil nějaké placené průzkumy a nově jsem se zapojil i do výzkumu u společnosti MEDIAN. Tímto těd nepravidelně vyplnuji ve volné chvilce dotazníky u obou firem. Výdělky z první jsem na Mintos zatím neposlal, rozhodl jsem se peníze ponechat na učtu a vložit je do další P2P platformy Bondora.  Co se týká Mintosu, aktivní investice jsou ve stádiu čekání na nejspíš odkup. Krize je tady a jde to vidět i u společností s dobrým ratingem. Dnes tedy bez obrázků, stručně shrnuto- Mintos je ve stejném stádiu jako minule, na Bondoru sbírám první investici a dál vyplnuji dotazníky. Cesta to je pomalá, ale co se dá dělat, když nemám volný kapitál a beru to jako životní cestu, kterou si zde píšu. Tak zase za měsíc. SI2020